
Targroch Fasola Mung
Nasiona są jadalne. Ważny składnik potraw wielu kuchni azjatyckich, ze względu na wysoką zawartość białka również w kuchni wegetariańskiej.
Nasiona są jadalne. Ważny składnik potraw wielu kuchni azjatyckich, ze względu na wysoką zawartość białka również w kuchni wegetariańskiej.
Fasola mung to gatunek z rodziny bobowatych. Orientalna nazwa zdradza jej dalekowschodnie pochodzenie. Pochodzi z Indii, uprawiana jest w Azji Południowej, Malezji i Chinach, gdzie stanowi ważny składnik lokalnych kuchni. Fasola mung to intensywnie zielone ziarenka, przypominające wyglądem zawartość strąków naszego swojskiego groszku. Była znana i doceniana jeszcze przed naszą erą, kiedy to zwrócono uwagę na jej wyjątkowe walory smakowe i prozdrowotne. Dzięki temu mung do dzisiaj nazywana jest złotą fasolą.
Nasiona są jadalne. Ważny składnik potraw wielu kuchni azjatyckich, ze względu na wysoką zawartość białka również w kuchni wegetariańskiej. Spożywane są zarówno w postaci gotowanej, jak i surowej (po skiełkowaniu, w Polsce nazywane "kiełkami sojowymi"). W krajach Dalekiego Wschodu z fasoli mung wytwarza się również makaron (ang. "bean thread vermicelli", "cellophane noodles"), nazywany sojowym.
Fasola jest źródłem:
> Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
> Żelaza - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
> Fosforu - pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Masa netto: 500g
Składniki: Fasola Mung
Wartość odżywcza produktu | w 100g | w porcji 50g | %RWS w 50g |
Wartość energetyczna | 1302 kJ / 315 kcal | 651 kJ / 158 kcal | 8% |
Tłuszcz | 1,6 g | 0,8 g | 1% |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g | 0,01 g | < 1% |
Węglowodany | 45,9 g | 23 g | 9% |
- w tym cukry | 2,7 g | 1,4 g | 2% |
Błonnik | 15,7 g | 7,9 g | - |
Białko | 21,4 g | 10,7 g | 21% |
Sól | 0,05 g | 0,025 g | < 1% |
Witaminy i składniki mineralne | w 100g | w porcji 50g | %RWS w 100g |
Magnez | 169 mg | 85 mg | 45% |
Żelazo | 6,9 mg | 3,5 mg | 49% |
Fosfor | 437 mg | 219 mg | 62% |