• -9%
  • Nowy

Targroch Fasola Mung

5,45 zł Zniżka 9%
5,99 zł
Brutto

Nasiona są jadalne. Ważny składnik potraw wielu kuchni azjatyckich, ze względu na wysoką zawartość białka również w kuchni wegetariańskiej.

Opakowanie
Ilość:
Ostatnie sztuki w magazynie

Powiadom gdy produkt będzie w promocji

Free Google QRcode module from Mediacom87

  • Darmowa wysyłkaDostawa do 48h
  • Darmowa wysyłkaKonkurencyjne ceny
  • Darmowa wysyłkaBezpieczne zakupy
  • Darmowa wysyłkaMożliwość zwrotu towaru

Fasola mung to gatunek z rodziny bobowatych. Orientalna nazwa zdradza jej dalekowschodnie pochodzenie. Pochodzi z Indii, uprawiana jest w Azji Południowej, Malezji i Chinach, gdzie stanowi ważny składnik lokalnych kuchni. Fasola mung to intensywnie zielone ziarenka, przypominające wyglądem zawartość strąków naszego swojskiego groszku. Była znana i doceniana jeszcze przed naszą erą, kiedy to zwrócono uwagę na jej wyjątkowe walory smakowe i prozdrowotne. Dzięki temu mung do dzisiaj nazywana jest złotą fasolą.

Nasiona są jadalne. Ważny składnik potraw wielu kuchni azjatyckich, ze względu na wysoką zawartość białka również w kuchni wegetariańskiej. Spożywane są zarówno w postaci gotowanej, jak i surowej (po skiełkowaniu, w Polsce nazywane "kiełkami sojowymi"). W krajach Dalekiego Wschodu z fasoli mung wytwarza się również makaron (ang. "bean thread vermicelli", "cellophane noodles"), nazywany sojowym.

Fasola jest źródłem:

> Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

> Żelaza - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.

> Fosforu - pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Masa netto: 500g

Specyficzne kody

ean13
5903229001870

Składniki: Fasola Mung

Wartość odżywcza produktu w 100g w porcji 50g %RWS w 50g
Wartość energetyczna 1302 kJ / 315 kcal 651 kJ / 158 kcal 8%
Tłuszcz 1,6 g 0,8 g 1%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g 0,01 g < 1%
Węglowodany 45,9 g 23 g 9%
- w tym cukry 2,7 g 1,4 g 2%
Błonnik 15,7 g 7,9 g -
Białko 21,4 g 10,7 g 21%
Sól 0,05 g 0,025 g < 1%
Witaminy i składniki mineralne w 100g w porcji 50g %RWS w 100g
Magnez 169 mg 85 mg 45%
Żelazo 6,9 mg 3,5 mg 49%
Fosfor 437 mg 219 mg 62%

Napisz swoją opinię

Targroch Fasola Mung

Nasiona są jadalne. Ważny składnik potraw wielu kuchni azjatyckich, ze względu na wysoką zawartość białka również w kuchni wegetariańskiej.

Napisz swoją opinię