
Targroch Kasza Gryczana Prażona
Kasza gryczana prażona wytwarzana jest z obłuskanych nasion gryki poddanych prażeniu.
Kasza gryczana jest źródłem białka i błonnika pokarmowego.
Kasza gryczana prażona wytwarzana jest z obłuskanych nasion gryki poddanych prażeniu.
Kasza gryczana jest źródłem białka i błonnika pokarmowego.
Zastosowanie
- Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, wszelkimi gulaszami czy sosami np. grzybowymi.
- Ze zmielonej kaszy można wypiekać chleb, placki, ciasta – przeznaczone szczególnie dla tych, którzy powinni unikać glutenu.
- W połączeniu z białym serem i warzywami stanowić będzie świetny farsz do naleśników i pierogów, a w połączeniu z grzybami - wegetariański farsz do gołąbków.
- Można robić z niej również kotlety i faszerować warzywa.
- Jest świetnym składnikiem sałatek.
Sposób przygotowania
Kaszę należy wypłukać i zalać wodą (2 szklanki wody na szklankę kaszy). Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy kaszę ok. 10 – 15 minut. Kaszy lepiej nie mieszać, będzie przywierała, ale jeśli ogień będzie mały nie powinna się przypalać. Można dodać łyżeczkę oleju. Kaszę zestawiamy z ognia, przykrywamy i kładziemy w ciepłe miejsce, żeby wchłonęła resztę wody. W ten sposób cała woda, w której gotowała się kasza zostaje w środku, a nie jest wylewana do zlewu.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Kasza gryczana jest naturalnym źródłem:
> Żelaza – pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
> Magnezu – przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
> Cynku – pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
Opakowanie
1000g (1kg)
Wartość odżywcza | W 100 g | 50g |
Wartość energetyczna | 1469kJ/347kcal | 735kJ/174kcal |
Tłuszcz | 3,1g | 1,6g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6g | 0,3g |
Węglowodany | 63,4g | 31,7g |
- w tym cukry | 2,9g | 1,5g |
Błonnik | 5,9g | 2,95g |
Białko | 13,5g | 6,8g |
Sól | 0,01g | 0,01g |
* Informujemy, że wartości odżywcze zawarte w tabelach na naszej stronie mogą ulegać nieznacznej zmianie względem produktu. Charakterystyka oferowanego przez nas towaru opiera się na różnych źródłach i miejscach pochodzenia składników, metod wytwarzania i produkcji. Nasza oferta jest w stałej rotacji magazynowej i pochodzi z różnych partii.