Strona główna

Strona główna

Makaron z soczewicy ze szpinakiem - przepis

Niekoniecznie mięsny obiad

Składniki dla jednej osoby

50g makaronu z czerwonej soczewicy
Ząbek czosnku
Łyżeczka oliwy z oliwek (ja stosuję z wytłoczyn)
2szt. pomidorów suszonych
50g szpinaku
30g sera pleśniowego
Łyżka pestek dyni

1. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na oliwie z oliwek.
2. Dodać pokrojone pomidory suszone. Chwilkę przesmażyć.
3. Dodać szpinak. Dusić aż zwiędnie.
4. Ugotować makaron w osolonej wodzie.
5. Dodać do szpinaku, wymieszać
6. Posypać pokruszonym serem. Wymieszać, aż ser się lekko roztopi.
7. Posypać pestkami dyni. Można je podprażyć na patelni są smaczniejsze (ziaren, orzechów nie powinno się poddawać obróbce termicznej, utleniają się kwasy wielonienasycone. Ale raz na jakiś czas można ????).
Opcjonalnie można dodać parę oliwek.

Energia - 360kcal
B- 18g
W - 25g
Tł.- 22g
Błonnik - 6g