Strona główna

Strona główna

banner

Za co kochamy płatki owsiane?

Owsianka na śniadanie, płatki owsiane z jogurtem czy omlet. Jest mnóstwo możliwości przygotowania różnego rodzaju potraw z wykorzystaniem płatków owsianych.

Za co kochamy płatki owsiane? - czyli o zdrowym, odżywczym i wartościowym produkcie żywieniowym.

Owies i przetwory owsiane są źródłem wartościowych witamin oraz minerałów, potrzebnych w codziennej diecie. Ze względu na ich liczne walory są zaliczane do grupy żywności funkcjonalnej, definiowanej jako żywność pochodzenia naturalnego, cechującą się wyjątkowym wpływem na zdrowie i odpowiednie funkcjonowanie organizmu.

Wartości odżywcze płatków owsianych:

-Białko; ziarno owsa jest bogatym źródłem białka oraz niezbędnym zestawem aminokwasów.

-Tłuszcze; płatki owsiane posiadają nienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na błonę komórkową, hamują sklejanie się płytek krwi, dzięki temu zapobiega powstawaniu zakrzepów oraz zmniejszają ryzyko nadciśnienia krwi i redukują poziom cholesterolu.

-Witaminy; płatki owsiane są źródłem wielu witamin takich jak: B1, B5, E oraz składniki mineralne: wapń, fosfor, cynk, krzem, potas, żelazo. Dostarczane do organizmu wspomagają jego układ nerwowy, poprawiając jego koncentrację oraz pamięć, również mają wpływ na funkcjonowanie lepszego metabolizmu oraz opóźniają proces starzenia się.

Kluczową cechą płatek owsianych jest ich wpływ na funkcjonalność jelit, przyczynia się do tego wysoka zwartość błonnika, który wspiera układ pokarmowy. Istotnym elementem jest tutaj beta-glukan, czyli cześć błonnika rozpuszczalnego. Przeciwdziała on cukrzycy typu 2, chorobą nowotworowym oraz pomaga dbać o układ odpornościowy.

Znaczące jest, że owies to doskonały probiotyk, czyli niestrawiony składnik żywności, który pozytywnie wpływa na organizm poprzez stymulowanie dobrych bakterii jelitowych. Klasyfikuje to płatki owsiane w żywności posiadającej cechę działania przeciwzapalnego i immunologicznego.

Uzupełnienie codziennej diety w płatki owsiane zapewni Ci:

-Dobre samopoczucie

-Lepszą sprawność fizyczną i wytrzymałość

-Wpływa na odpowiednią masę ciała

-Wzmocni układ odpornościowy

-Dostarczy odpowiednie składnik dla organizmu

Źródła:

1.       E.Lange, Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2010, nr 3, s. 7-24. Dostęp online

2.       Z. Zdrojewicz, A. Lubańska, A. Wyderkowska, Wpływ spożywania płatków owsianych na organizm człowieka, „Medycyna Rodzinna” 2017, nr 20, s. 118-123. Dostęp online

3.       Beta-glukany- owsiana recepta na podwyższony cholesterol i nie tylko! Dostęp online: Beta-glukany – owsiana recepta na podwyższony cholesterol i nie tylko! - Sante