Strona główna

Strona główna

banner

Zauk Ryż Basmati Długoziarnisty Mehek

59,90 zł
Brutto

„Basmati” to długoziarnisty aromatyczny ryż uprawiany u podnóża Himalajów na subkontynencie indyjskim. Pakistan i Indie są najbardziej znane z uprawy tej odmiany bardzo długich, smukłych ziaren ryżu, które wydłużają się co najmniej dwukrotnie w stosunku do pierwotnego rozmiaru, a po ugotowaniu mają miękką i puszystą konsystencję. Ryż basmati jest wyjątkowy wśród innych aromatycznych odmian ryżu długoziarnistego ze względu na jego pyszny smak, doskonały aromat i wyrazisty smak. Warunki agroklimatyczne na określonym obszarze geograficznym, a także metody zbioru, przetwarzania i dojrzewania nadają ryżowi Basmati te charakterystyczne cechy. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom „Pachnąca Perła” dodaje klasy, która potrafi zamienić nawet najzwyklejszy posiłek w rozkosz dla smakoszy.

Opakowanie
Ilość:
Ostatnie sztuki w magazynie

Powiadom gdy produkt będzie w promocji

Free Google QRcode module from Mediacom87

  • Darmowa wysyłkaDostawa do 48h
  • Darmowa wysyłkaKonkurencyjne ceny
  • Darmowa wysyłkaBezpieczne zakupy
  • Darmowa wysyłkaMożliwość zwrotu towaru

- Bardzo długie ziarno
- Naturalny aromat
- Tradycyjny smak
- Drobno wyselekcjonowane ziarna

Masa netto: 500g lub 5kg

Kraj pochodzenia: Pakistan

RYŻ BASMATI NALEŻY ZAWSZE NAMOCZYĆ W WODZIE PRZED GOTOWANIEM

Najlepszym sposobem na ugotowanie ryżu Basmati jest namoczenie go w wodzie przed gotowaniem. Im dłużej ją moczysz, tym mniej czasu będzie potrzebowała na gotowanie. Zaleca się moczyć ryż w wodzie do 30 minut. Rozpocznie to proces wchłaniania wody, co oznacza mniej czasu spędzonego na kuchence. Płukanie ryżu przed gotowaniem usunie cienką warstwę skrobi, która naturalnie występuje, zapobiegając sklejaniu się ryżu po ugotowaniu.

ZMIERZ POPRAWNIE

2:1 wody do ryżu to idealny stosunek, którego potrzebujesz do gotowania ryżu basmati. Najpierw zmierz ilość ryżu i odpowiednio oblicz ilość wody. Jako odniesienie, trzymaj się 90 g niegotowanego ryżu na osobę podczas gotowania dla grupy osób.

CZAS GOTOWANIA 

Czas gotowania zależy od tego, jak długo moczyłeś ryż. Jeśli moczyłeś ryż przez 30 minut, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Twój ryż basmati będzie potrzebował 20-22 minut, jeśli pominiesz proces namaczania, więc moczenie jest wysoce zalecane.

SPULCHNIJ RYŻ WIDELCEM

Po ugotowaniu ryżu odcedź nadmiar wody, która nie została wchłonięta podczas gotowania, a następnie użyj widelca, aby lekko spulchnić i oddzielić pyszne ziarna.

Na koniec połącz ryż z dowolnym curry lub gulaszem i ciesz się!

Inne

Specyficzne kody

ean13
6095518073084
Wartość odżywcza w 100g w 50g %RWS w 50g
Wartość energetyczna 1416 kJ / 334 kcal 708 kJ / 167 kcal 9
Tłuszcz 1,1 g 0,6 g 1
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g 0,2 g 1
Węglowodany 75,5 g 38 g 14
- w tym cukry < 0,5 g < 0,5 g < 1
Błonnik 2,4 g 1,2 g -
Białko 6,5 g 3,3 g 7
Sól 0,02 g 0,01 g 1
Komentarze (0)