
Chinkiang Vinegar Ocet Ciemny Hengshun
Czarny ocet ryżowy CHINKIANG to jeden z najsmaczniejszych i najbardziej cenionych octów kuchni orientalnej. Pochodzących z prowincji Jiangsu położonej nad rzeką Jangcy, produkowany jest z czarnego kleistego ryżu z dodatkiem otrębów i cukru, a następnie poddawany długotrwałemu procesowi starzenia, niczym dobre wino. Delikatny, a zarazem wyrazisty i lekko słodkawy, wyróżnia się wyrafinowanym smakiem i ciekawym, lekko dymnym finiszem.
Chinkiang stanowi wspaniały, wszechstronny składnik, który znajdzie zastosowanie nie tylko w azjatyckich daniach. To doskonały dodatek do sosów, dipów, dressingów i marynat, a także kwaskowy komponent zup i potraw z patelni. Znakomicie komponuje się ze świeżymi warzywami oraz owocami morza. Może być stosowany jako zamiennik znanego nam octu balsamicznego.