- Nowy

Gochujang to ostra koreańska pasta stosowana jako przyprawa do jedzenia, produkowana z czerwonej papryki chili, kleistego ryżu, fermentowanej soi i soli. Tradycyjnie, gochujang fermentowano latami, przechowując pastę poza domem w glinianych naczyniach, zazwyczaj na kamiennej podstawie nazywanej jangdokdae.
Gochujang jest najprawdopodobniej stosowana w Korei od końca XVIII wieku, po tym jak papryki chili zostały sprowadzone do Japonii w XVI wieku. Współczesny gochujang jest produkowany w podobny sposób.
Pasta gochujang często wykorzystywana jest w kuchni koreańskiej do doprawiania duszonych potraw jednogarnkowych, marynowania mięsa, przygotowywania sosów lub jako przyprawa. Na bazie gochujang można też przygotowywać inne pasty i przyprawy. Gochujang jest jedną z trzech podstawowych i niezbędnych przypraw kuchni koreańskiej - razem z doenjang i ganjang.
Masa netto: 500 g
Składniki: syrop z tapioki, woda, brązowy ryż, czerwona papryka w proszku 12%, sól, alkohol, soja, czosnek, cebula.
Wartość odżywcza | w 100g |
Wartość energetyczna | 903 kJ / 216 kcal |
Tłuszcz | 2,9 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,7 g |
Węglowodany | 44 g |
- w tym cukry | 26 g |
Białko | 3,9 g |
Sól | 6,2 g |