Strona główna

Strona główna

banner

Squid Sos Rybny

13,90 zł
Brutto

  Sos rybny - przyprawa używana w kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej do doprawiania i dosalania potraw, a także do marynowania mięsa przed przyrządzeniem. Jest najważniejszym z używanych tam dodatków, obok sosu sojowego. Zrobiony jest ze sfermentowanych ryb, soli i wody. Za najlepsze uważa się sosy zrobione z pięciu gatunków ryb, m.in. gurami. Surowe ryby z solą w beczkach fermentuje się na słońcu, do stanu płynności. Zebrany ekstrakt klaruje się i rozlewa w butelki.

Pojemność
Ilość:

Powiadom gdy produkt będzie w promocji

  • Darmowa wysyłkaDostawa do 48h
  • Darmowa wysyłkaKonkurencyjne ceny
  • Darmowa wysyłkaBezpieczne zakupy
  • Darmowa wysyłkaMożliwość zwrotu towaru

Charakterystyczny zapach i smak, podobne nieco, lecz dużo intensywniejsze niż u solonych śledzi. Jest słodkawy ponieważ podczas procesu fermentacji dodawany jest do niego cukier. Już kilka kropel sosu rybnego dodanych do innych potraw, zwłaszcza zup i sosów, podnosi znacznie ich walory smakowe i podkreśla aromat, łącząc się z pozostałymi składnikami w smakowitą całość. Charakterystyczny, gryzący aromat tego sosu łagodnieje podczas gotowania.

Jeśli ktoś polubi jego walory smakowe, to z pewnością sos rybny stanie się często używaną przez niego przyprawą.  

Dzięki swemu intensywnemu smakowi sos rybny doskonale nadaje się do doprawiania i dosalania dań rybnych i mięsnych. Dodajemy go w ostatniej fazie gotowania. Sos dobrej jakości odznacza się przejrzystym, brązowym kolorem.

Pojemność: 700ml lub 725ml

Specyficzne kody

ean13
8850620888203

Składniki: ANCHOIS 77%, sól, cukier. 

Wartość odżywcza w 100ml
Wartość energetyczna 236 kJ / 56 kcal
Tłuszcz < 0,5 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone < 0,1 g
Węglowodany 3,0 g
- w tym cukry 2,8 g
Białko 11 g
Sól 27,2 g

Dodaj do koszyka

Komentarze (0)