Strona główna

Strona główna

banner

Targroch Ksylitol Danisco - Cukier Brzozowy

39,00 zł
Brutto

Ma słodki smak, chociaż dostarcza znacznie mniej kalorii niż sacharoza.

Nie pozyskuje się go z trzciny cukrowej ani buraków cukrowych, lecz z pnia brzozy. Nie powoduje próchnicy i jest polecany diabetykom. Występuje jako cukier brzozowy, 

Opakowanie
Ilość:

Powiadom gdy produkt będzie w promocji

Free Google QRcode module from Mediacom87

  • Darmowa wysyłkaDostawa do 48h
  • Darmowa wysyłkaKonkurencyjne ceny
  • Darmowa wysyłkaBezpieczne zakupy
  • Darmowa wysyłkaMożliwość zwrotu towaru

Zamiast cukru

Ksylitol to naturalny dodatek do żywności o wyglądzie i smaku zwykłego cukru białego. Pod kątem budowy chemicznej nie jest jednak cukrem, ale alkoholem cukrowym. Dodatkowo ksylitol dostarcza aż o 40% mniej kalorii niż najpopularniejsza postać białego cukru – sacharoza. Jak sugeruje nazwa, cukier brzozowy pierwotnie otrzymywany był z kory brzozy. Do dzisiaj w Finlandii, uznawanej za ojczyznę tego słodzidła, pozyskuje się go w ten sposób. Odmiana ta jest znacznie szlachetniejsza i określana jako ksylitol fiński. 

Oryginalny, fiński ksylitol danisco 

Substancja, z której powstaje ksylitol (ksyloza) jest obecna nie tylko w korze brzozy, ale także – w mniejszej lub większej ilości - w innych roślinach. Jedynym producentem cukru brzozowego pochodzenia drzewnego w Europie jest firma Danisco Sweeteners – prekursor najdoskonalszego sposobu pozyskiwania cukru brzozowego z drewna, wykluczającego konieczność użycia kwasów. Proponowany przez nas ksylitol pochodzi właśnie od tego dostawcy. 

Cukier brzozowy - słodzi i nie szkodzi

Poza tym, że zawiera prawie 2 razy mniej kalorii niż cukier biały, ma także inne zalety. Ksylitol pozytywnie wpływa na kości i uzębienie – w odróżnieniu od sacharozy nie powoduje próchnicy, wręcz przeciwnie – zapobiega chorobom zębów, wzmacnia szkliwo oraz wpływa na prawidłowe pH w jamie ustnej i świeży oddech. Z tego względu warto włączyć go do jadłospisu dzieci (powyżej 3. roku życia), zamieniając dania słodzone cukrem białym na desery z dodatkiem ksylitolu. Cukier brzozowy znakomicie sprawdza się w wypiekach, w każdej kuchni znajdzie się dla niego zastosowanie. Poza tym jest popularnym składnikiem gum do żucia i pastylek odświeżających oddech - wynika to z charakterystycznego uczucia chłodu na języku, jakie pozostawia. 

Nie dla psa… ksylitol

Na stosowanie i przechowywanie cukru brzozowego uważać powinni właściciele psów, zwłaszcza Ci, którzy lubią częstować swoich pupili jedzeniem z własnego stołu. Nawet jedno ciasteczko słodzone ksylitolem może spowodować u czworonoga przykre, a nawet tragiczne konsekwencje. Dlatego produkt ten należy trzymać poza zasięgiem psich łasuchów. 

Sposób użycia

Stosować tak, jak zwykły cukier.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Opakowanie

1000g (1kg)

Specyficzne kody

ean13
5903229001771

Wartość odżywcza 100g 50g
Wartość energetyczna 1000kJ/240kcal 100kJ/24kcal
Tłuszcz 0g 0g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g 0g
Węglowodany 99,8g 9,98g
w tym cukier 0,2g 0,02g
Błonnik 0g 0g
Białko 0g 0g
Sól 0g 0g

* Informujemy, że wartości odżywcze zawarte w tabelach na naszej stronie mogą ulegać nieznacznej zmianie względem produktu. Charakterystyka oferowanego przez nas towaru opiera się na różnych źródłach i miejscach pochodzenia składników, metod wytwarzania i produkcji. Nasza oferta jest w stałej rotacji magazynowej i pochodzi z różnych partii.

Dodaj do koszyka

Komentarze (1)
Oceń