Strona główna

Strona główna

banner

Targroch Quinoa Komosa Ryżowa Biała

16,50 zł
Brutto

Quinoa – pochodzi z Ameryki Południowej, co tłumaczy jej nieco egzotyczną nazwę. Już 5 tysięcy lat temu była podstawą posiłków wojowników z imperium Inków. W Polsce często występuje jako komosa ryżowa – chociaż brzmi bardziej swojsko, to nadal mało kto wie, jak smakuje, z czym ją przyrządzić

Opakowanie
Ilość:

Powiadom gdy produkt będzie w promocji

Free Google QRcode module from Mediacom87

  • Darmowa wysyłkaDostawa do 48h
  • Darmowa wysyłkaKonkurencyjne ceny
  • Darmowa wysyłkaBezpieczne zakupy
  • Darmowa wysyłkaMożliwość zwrotu towaru

Co komosa ryżowa ma wspólnego z ryżem?

Ze względu na swoją nazwę, wygląd i typowy dla kasz sposób przygotowania, wiele osób błędnie identyfikuje komosę ryżową jako zboże – orientalną odmianę ryżu lub coś z rodziny kasz. Sytuację dodatkowo komplikuje fakt, że quinoa nazywana jest także ryżem peruwiańskim. Z biologicznego punktu widzenia quinoa – wraz z amarantusem i gryką - należy jednak do grupy tzn. pseudozbóż, czyli nie traw, ale roślin o wysokiej zawartości skrobi w nasionach. Jest produktem bezglutenowym i bogatym w wartościowe białko.

Tylko nieliczni wiedzą, że dzięki bliskiemu pokrewieństwu ze szpinakiem i boćwiną, nie tylko nasiona, ale także liście komosy ryżowej są jadalne.   

Quinoa – czy to już superżywność? 

Można wymienić wiele powodów, dla których warto włączyć komosę ryżową do swojej diety.

1. Zawiera aż 20% przyswajalnego białka. 

2. Dostarcza 2x więcej wapnia niż mleko. 

3. Stanowi doskonałe źródło witamin i minerałów.

4. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. 

5. Jest bogata w błonnik pokarmowy. 

Komosa ryżowa w kuchni

Quinoa charakteryzuje się subtelnym smakiem z orzechową nutą, przez co pasuje do wielu potraw – zazwyczaj słonych, ale niekiedy też słodkich. Przed ugotowaniem wystarczy ją przepłukać i opcjonalnie podprażyć na suchej patelni, w celu wydobycia głębszego smaku. Komosę ryżową należy gotować w proporcjach 1:2 w stosunku do ilości wody. Po upłynięciu około 15 minut i wypuszczeniu z ziaren drobnych ogonków (kiełków) należy ściągnąć naczynie z ognia i pozostawić pod przykryciem na kolejny kwadrans.

Quinoa sprawdzi się zamiast kaszy, makaronu czy ziemniaków, w towarzystwie mięs, warzyw i sosów. Doskonale podkreśli smak sałatek i roślinnych kotletów oraz dopełni dietetyczny lunch box. Zasmakują w niej miłośnicy nowych smaków oraz klasycznych potraw w nowoczesnym wydaniu.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Komosa ryżowa - quinoa jest naturalnym źródłem:

> Potasu - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

> Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia

> Żelaza - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.

Opakowanie

1000g (1kg)

Specyficzne kody

ean13
5903229001719
Wartość odżywcza 100g 50g
Wartość energetyczna 1490kJ/355kcal 745kJ/177kcal
Tłuszcz 5,5g 2,8g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7g 0,4g
Węglowodany 57,8g 28,9g
w tym cukier 5,1g 2,6g
Błonnik 6,8g 3,4g
Białko 15,1g 7,6g
Sól 0,02g 0,01g
Potas 674mg 337mg
Magnez 313mg 157mg
Żelazo 8,9mg 4,5mg

* Informujemy, że wartości odżywcze zawarte w tabelach na naszej stronie mogą ulegać nieznacznej zmianie względem produktu. Charakterystyka oferowanego przez nas towaru opiera się na różnych źródłach i miejscach pochodzenia składników, metod wytwarzania i produkcji. Nasza oferta jest w stałej rotacji magazynowej i pochodzi z różnych partii.

Dodaj do koszyka

Komentarze (1)
Oceń