Targroch Sezam Biały Ziarno
Sezam często jest stosowany w kuchni.
Ziarna można spożywać na surowo lub delikatnie uprażone.
Sezam często jest stosowany w kuchni.
Ziarna można spożywać na surowo lub delikatnie uprażone.
Można je jeść jako przekąskę lub dodawać do sałatki czy zapiekanki makaronowej lub warzywnej. Wiele osób dodaje sezam do panierki do kotletów. Sezam jest również składnikiem wielu gotowych produktów, w tym oczywiście lubianych sezamków oraz paluszków.
Coraz bardziej popularna jest pasta sezamowa – Tahini.
Składniki
Ziarna sezamu
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Sezam jest naturalnym źródłem:
> Fosforu –pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
> Magnezu – przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
> Cynku – pozwala zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie
Opakowanie
500g (0,5kg)
Wartość odżywcza | 100g | 50g |
Wartość energetyczna | 2504kJ/598kcal | 1252kJ/299kcal |
Tłuszcz | 51g | 25,5g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 6,9g | 2,5g |
Węglowodany | 4,2g | 2,1g |
w tym cukier | 0g | 0g |
Błonnik | 12g | 6g |
Białko | 26g | 13g |
Sól | 0,03 g | 0,02 g |
Fosfor | 775mg | 388mg |
Magnez | 377mg | 189mg |
Cynk | 2,79mg | 1,4mg |
* Informujemy, że wartości odżywcze zawarte w tabelach na naszej stronie mogą ulegać nieznacznej zmianie względem produktu. Charakterystyka oferowanego przez nas towaru opiera się na różnych źródłach i miejscach pochodzenia składników, metod wytwarzania i produkcji. Nasza oferta jest w stałej rotacji magazynowej i pochodzi z różnych partii.