Targroch Mąka Gryczana
Mąka gryczana (tatarczana) jest ciemną mąką uzyskiwaną przez zmielenie ziaren gryki.
Ma charakterystyczny, lekko podpalony smak.
Mąka gryczana (tatarczana) jest ciemną mąką uzyskiwaną przez zmielenie ziaren gryki.
Ma charakterystyczny, lekko podpalony smak.
Zastosowanie
Mąkę gryczaną używa się właściwie wszędzie tam, gdzie używa się mąkę pszenną: ciasta, naleśniki, makarony. Należy pamiętać, aby mieszać mąkę gryczaną z mąką pszenną, ponieważ produkty na bazie samej mąki gryczanej są bardzo kruche i łatwo się rozpadają. Mąka ta używana jest dla wzmocnienia smaku wypieków i makaronu. Mąka gryczana stosowana w wypiekach zdecydowanie podnosi wartość odżywczą produktu a także zwiększa wchłanianie wody przez mąkę.
Składniki
Mąka z ziaren gryki
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Mąka gryczana jest naturalnym źródłem:
> Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
> Cynku - pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
> Żelaza - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
Opakowanie
1000g (1kg)
Wartość odżywcza | 100g | 50g |
Wartość energetyczna | 1539kJ/367kcal | 770kJ/138kcal |
Tłuszcz | 2,7g | 1,4g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6g | 0,3g |
Węglowodany | 68,6g | 34,3g |
w tym cukier | 0g | 0g |
Błonnik | 5,9g | 3g |
Białko | 14g | 7g |
Sól | 0,02g | 0,01 g |
Magnez | 219mg | 110mg |
Żelazo | 4mg | 2mg |
Cynk | 3,75mg | 1,88mg |
* Informujemy, że wartości odżywcze zawarte w tabelach na naszej stronie mogą ulegać nieznacznej zmianie względem produktu. Charakterystyka oferowanego przez nas towaru opiera się na różnych źródłach i miejscach pochodzenia składników, metod wytwarzania i produkcji. Nasza oferta jest w stałej rotacji magazynowej i pochodzi z różnych partii.