- Nowy
- Dostawa do 48h
- Konkurencyjne ceny
- Bezpieczne zakupy
- Możliwość zwrotu towaru
Pasta miso uzyskiwana jest ze sfermentowanej soi, ryżu, soli i osadu sake. Fermentacja pasty może trwać kilka miesięcy lub nawet nawet lat. Jest bogata w minerały i witaminy, o wysokiej zawartości protein i niskiej zawartości tłuszczu. Stanowiła kiedyś podstawę wyżywienia w feudalnej Japonii – do dziś zupa misoshiru, czyli mieszanka pasty miso z bulionem dashi (z dodatkiem np. tofu czy glonów wakame) jest jedna z kulinarnych wizytówek Japonii. Szeroko wykorzystywana także jako marynata do mięs i warzyw, podstawa do sosów i dressingów.
Miso ciemne (Aka miso) – ma kolor brunatny i smak pasty jest intensywniejszy od smaku jasnej pasty Shiro miso. Aka miso jest idealna do zup i ciężkich sosów, do ciężkich dań.
Miso jasne (Shiro miso) – ma kolor kremowy i smak pasty jest lżejszy od smaku ciemnej pasty Aka miso. Shiro miso jest idealna do lekkich zup, bulionów oraz do lekkich dań.
Uwaga by z nią nie przesadzić. Aromat tej pasty jest dość intensywny. Dodając jej zbytnio do potrawy, możesz “zabić” wszystkie pozostałe składniki.
Masa netto: 500g
Składniki: woda, soja, pszenica, sól, alkohol, koji (aspergillus oryzae).
- Wartość odżywcza - w 100g
- Wartość energetyczna - 579 kJ / 138 kcal
- Tłuszcz - 2,3 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
- Węglowodany - 14 g
- - w tym cukry - 12,1 g
- Białko - 11,9 g
- Sól - 12,5 g