Strona główna

Strona główna

banner

Targroch Gojnik Herbata Górska

10,70 zł
Brutto

GOJNIK (HERBATA GÓRSKA)

Sideritis Scardica, szałwia libańska lub herbata górska - to jedynie część z nazw pod jakimi można spotkać gojnik. Napar z tej rośliny miał być podawany starożytnym wojownikom dla regeneracji i szybszego gojenia się ran. To właśnie właściwościom uzdrawiającym, przeciwbólowym i bakreriobójczym gojnik zawdzięcza swoją nazwę.

Opakowanie
Ilość:

Powiadom gdy produkt będzie w promocji

Free Google QRcode module from Mediacom87

  • Darmowa wysyłkaDostawa do 48h
  • Darmowa wysyłkaKonkurencyjne ceny
  • Darmowa wysyłkaBezpieczne zakupy
  • Darmowa wysyłkaMożliwość zwrotu towaru

Lekarstwo z gór

Nie bez powodu gojnik znany jest jako herbata górska, grecka lub herbatka pasterzy. Naturalnym środowiskiem tej rośliny są bałkańskie i bliskowschodnie zbocza gór. Krzewiaste skupiska gojnika występują powyżej poziomu 1000 m n.p.m. i zajmują szczególne miejsce w lokalnej kuchni i medycynie ludowej. Stosowane są zarówno jako przyprawa, jak i skuteczny środek na przeziębienie, grypę, infekcje dróg oddechowych czy problemy z układem pokarmowym. Mnogość zastosowań naparu z szałwii libańskiej to zasługa zawartości flawonoidów, przeciwutleniaczy i innych dobroczynnych substancji aktywnych.

Gojnik nie jedno ma imię

Herbata górska jest znana i spożywana w większości krajów śródziemnomorskich, i nie tylko. Grecy mówią na nią Olympus Tea, Kreteńczycy Malotira, Albańczycy caj mali, Bułgarzy piryński czaj, Turcy dalli lub adachaj, a mieszkańcy Krymu tatarczaj. Wyjątkowość gojnika to nie szerokie zastosowanie i rozpowszechnienie, ale także sposób pozyskiwania - jego kwiatów nie sposób zebrać w inny sposób, jak tylko ręcznie.

.

Przepis na herbatkę górską

Składniki:

1 duża łyżka suszu herbaty

250 ml wody

Przygotowanie:

Susz zalać wrzątkiem, parzyć pod przykryciem przez około 5-10 minut.

Napój po przecedzeniu można pić sam lub dodać do niego cytrynę, miętę, melisę, imbir lub miód.

.

Można też przyrządzić odwar, czyli jedną łyżkę ziela zalać wodą,

doprowadzić do wrzenia i gotować przez trzy minuty.

Napój można pić zarówno gorący jak i przestudzony,

wtedy ma jeszcze jedną zaletę - skutecznie gasi pragnienie!

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Masa netto: 100g

Specyficzne kody

ean13
5903229003263

Dodaj do koszyka

Komentarze (1)
Oceń