Czekolady
Najcenniejszym składnikiem czekolady o działaniu prozdrowotnym jest epikatechina. Jej działanie na organizm jest wielokierunkowe: obniża ciśnienie tętnicze krwi, działa przeciwzapalnie, poprawia funkcję śródbłonka, zmniejsza insulinooporność. Największe stężenie tego flawonoidu osiągamy 2 do 3 godzin po spożyciu czekolady. Duży wpływa na zawartość tego składnika ma rodzaj spożywanej czekolady. Ciemna czekolada z wysoką zawartością kakao ma więcej epikatechiny niż zwykła czekolada mleczna. Małe spożycie czekolady w godzinach wieczornych może wpłynąć na obniżenie ciśnienia skurczowego i rozkurczowego równocześnie nie mając żadnego wpływu na zmianę masy ciała, poziomu lipidów czy glukozy.
Drugim wartościowym składnikiem czekolady jest tryptofan, a powstająca z niego serotonina nazywana jest często „hormonem szczęścia”. Jej niedobór może być przyczyną depresji. Dlatego spożywanie czekolady o wysokiej zawartości kakao poprawia nam nastrój.
Kolejnym nieocenionym elementem kakao jest magnez. Jego prawidłowy poziom we krwi przeciwdziała zaburzeniom metabolicznym, depresji, wzrostowi wolnych rodników tlenowych oraz spowalnia proces rozwoju osteoporozy u kobiet po menopauzie.
Czekolada o wysokiej zawartości kakao (90% i więcej) ma więcej cennych polifenoli, żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Badania pokazują, że gorzka czekolada może wpływać na hamowanie namnażania kluczowych bakterii w powstawaniu próchnicy (Streptococcus mutans). A teobromina (alkaloid występujący w kakao) wykazuje właściwości mineralizujące szkliwo. Dlatego jeśli mamy ochotę na coś słodkiego najlepszym wyborem jest gorzka czekolada.