Strona główna

Strona główna

Zupa meksykańska - przepis

Składniki na około 5 porcji:

mięso wołowe mielone - 400g
cebula - 1 sztuka (+łyżeczka oliwy z oliwek)
pomidory w puszce krojone - 1 puszka
sos pomidorowy - kartonik (ok.400g)
bulion wołowy - 1,5 - 2 litry
kukurydza z czerwoną fasolą - ok. 300g - najlepsze są już gotowe z zalewie cayenne, ja nie znalazłam tym razem i dodałam zwykłe
słodka papryka - 1 łyżeczka
pieprz cayenne - 0,5 łyżeczki (lub więcej, jeśli ktoś lubi hot)
sól - do smaku
czosnek - 3-4 ząbki

BERBERYNA

1. Cebulkę pokroić, delikatnie podsmażyć na oliwie.
2. Dodać zmielone mięso - podsmażyć.
3. Dodać sos pomidorowy, pomidory w puszce, bulion wołowy. Gotować ok. 0,5 godziny.
4. Dodać kukurydzę z fasolką.
5. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz cayenne. Gotować jeszcze 20-30 minut.

Można podawać samą lub w towarzystwie grzanek, pieczywa itd.

1 porcja:
Energia - 240kcal
Białko - 22g
Tłuszcz - 6g
Węglowodany - 24g