Strona główna

Strona główna

Wielkanocny sernik - przepis

Dietetyczny sernik na Wielkanoc

Tortownica 22cm
Składniki :

- Twaróg wiejski chudy - 750g ( 3 opakowania)
- Jogurt naturalny - 100g (połowa dużego kubka)
-
odżywka białkowa Biały Puch - 2 miarki (opcjonalnie)
- Gorzka czekolada - 50g (opcjonalnie)
- Galaretka bez cukru - 3 szt. Jedna do sera, dwie na wierzch.
- Erytrytol - 6 łyżek (lub więcej, jeśli ktoś lubi intensywną słodycz. Erytrytol to ok 70% słodkości zwykłego cukru więc żeby oddać słodycz trzeba dać go czasem więcej, tutaj jak kto lubi).

Wykonanie :
1. Jedną galaretkę przygotować wg wskazówek na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody (szklanka). Odstawić do lodówki.
Dwie rozpuścić już normalnie, dodać erytrytol i odstawić do schłodzenia.
2. Zmiksować ser z jogurtem, odżywką i erytrytolem (3 łyżki).
3. Czekoladę pokroić na drobne kawałki.
4. Do sera dodać tężejącą galaretkę (tą pierwszą z mniejszą ilością wody) - wymieszać.
5. Dodać czekoladę - wymieszać.
Wylać masę do tortownicy.
Kiedy pozostałe galaretki zaczną tężeć wylać je na ser. Odstawić, najlepiej na noc, do lodówki.

Wartość odżywcza to około 1100 kcal/tortownicę, białko ok. 170g, Węglowodany - 80g, tłuszcze - 25g.

Tagi: sernik fit dieta