Strona główna

Strona główna

Smalczyk wegański inspired by Jadłonomia - przepis

Składniki:
mała cebulka
ziele angielskie - 2 ziarna
goździki - 3 sztuki
liść laurowy
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
puszka białej fasoli
śliwka suszona - 4 sztuki
sos sojowy - 2 łyżeczki
sól, pieprz - do smaku

Wykonanie:
1. Cebulkę drobno pokroić, zeszklić (aż zrobi się lekko brązowa) na oliwie z goździkami, liściem laurowym i zielem angielskim.
2. Fasolę odsączyć, zmiksować z sosem sojowym.
3. Śliwkę pokroić na mniejsze kawałki.
4. Cebulkę (bez liścia, ziela angielskiego i goździków) wrzucić do zmiksowanej fasoli. Dodać pokrojone śliwki. Wymieszać. ewentualnie doprawić solą czy pieprzem.