Strona główna

Strona główna

Mleko owsiane - w kontekście alergii i nietolerancji pokarmowych.

Caffe latte? Cappuccino?

Bez rewolucji w jelitach, przelewania, bólu, wzdęć i nudności?

Jest to możliwe dzięki Hafer Barista. Jest to napój owsiany bez laktozy, całkowicie wegański i niskokaloryczny.

Laktoza to cukier mleczny, który bez sprawnie działającego enzymu laktaza, pod wpływem bakterii jelitowych ulega fermentacji w jelitach dając niekiedy bolesny dyskomfort. Ze względu na swoje właściwości probiotyczne laktoza ma istotne działanie prozdrowotne. Wpływa na regenerację komórek nabłonka jelita oraz ich motorykę. By spełniała swoje funkcje biologiczne musi być rozłożona w jelicie cienkim przez enzym laktazę. W przypadku zmniejszonej aktywności lub braku enzymu zjedzenie produktów bogatych w laktozę kończy się dolegliwościami jelitowo-żołądkowymi. Nietolerancję laktozy możemy nabyć w wyniku uszkodzenia nabłonka jelita cienkiego na przykład po chorobie zakaźnej jelit, rotawirusa, nieswoistego zapalenia jelita (choroba Leśniowskiego-Crohna), w wyniku celiakii, alergii pokarmowej, stosowania antybiotyków czy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (ibuprofen, polopiryna) oraz nadużywania alkoholu.
Na szczęście, w większości, nietolerancja laktozy ma charakter przejściowy i mija po regeneracji zniszczonych kosmków jelitowych jelita cienkiego.

Producent oferuje również napój wzbogacony w wapń (Hafer Calcium) dzięki obecności Skalinka Ostrogowatego, czerwonej algi bogatej w Ca. Doskonały do koktajli czy jako zamiennik mleka krowiego.

Nie mam sensu jednak dodawać produktów bogatych
w wapń do kawy, gdyż szczawiany, taniny zawarte w kawie wiążą wapń powodując jego niedostępność dla organizmu. Lepiej wybrać wtedy „Baristę” .
Smacznej kawy dla wszystkich.