Strona główna

Strona główna

Dieta Adele czyli Dieta SIRT. Hit czy Kit?

Swą popularność zdobywa dzięki gwiazdom,  piosenkarzom, aktorom, którzy odnoszą spektakularne sukcesy utraty wagi. Stosowała ją na przykład wokalistka Adele (schudła 45 kg), ale i podobno polscy celebryci też chętnie z tej diety korzystają. Co w niej takiego wspaniałego i na czym polega?

Nazwa pochodzi od sirtuin, białek pozytywnie wpływających na zdrowie, proces starzenia w kontekście długowieczności oraz utratę wagi. Badania pokazują, że sirtuiny odgrywają niebagatelną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Ich funkcja obejmuje regulację gospodarki węglowodanowo-tłuszczowej, apoptozy (zaprogramowana, kontrolowana śmierć komórki) czy uruchamiania, stymulowania mechanizmów naprawczych w naszym organizmie, a co za tym idzie przedłużenie życia.

Coraz więcej badań sugeruje sposobność wykorzystania możliwości biologicznych sirtuin w profilaktyce, jak i leczeniu zaburzeń metabolicznych oraz schorzeń związanych z procesami starzenia. Dlatego często dieta SIRT nazywana jest dietą długowieczności, a jej stosowanie ma zapewnić nam długie, zdrowe życie. Niestety na sporo pytań wciąż nie ma jeszcze odpowiedzi dlatego należy zawsze podchodzić do tego typu rewelacji z dużą dozą rozsądku.

Dieta SIRT została opracowana przez naukowców, specjalistów do spraw żywienia Aidana Gogginsa oraz Glena Mattena i opisana w książce „The SirtFood Diet”.

Na czym polega dieta SIRT?

Na stosowaniu takich produktów w jadłospisie, które będą pobudzały nasze geny długowieczności.

Silnymi aktywatorami sirtuin są:

Przyprawy: papryczka chili, kurkuma, kapary.

Warzywa: jarmuż, lubczyk, rukola, czerwona cebula, soja, pietruszka, seler naciowy (liście też).

Owoce: truskawki, daktyle.

Oraz orzechy włoskie, oliwa z oliwek, kakao, czerwone wino, gryka, zielona herbata matcha

Jakie są założenia diety?

Spożywanie posiłków sirtuinowych oraz restrykcje kaloryczne w początkowym etapie stosowania diety.

KUP PRODUKTY TUTAJ

Dieta obejmuje 4 fazy:

Faza I – trwa 3 dni, kaloryczność diety 1000kcal w postaci 3 soków zielonych oraz jednego posiłku sirtuinowego.

Faza II – trwa od 4 do 7 dnia, kaloryczność diety 1500kcal w postaci 2 soków zielonych i 2 posiłków stałych, sirtuinowych.

Faza III – od 8 do 14 dnia, kaloryczność – brak restrykcji, posiłki – 3 główne, sirtuinowe, 1-2 przekąski, 1 koktajl zielony.

Faza IV – od 15 dnia najlepiej przez całe życie J , bez restrykcji kalorycznych, ale spożywając posiłki o wysokiej zawartości związków sirtuinowych i pijąc zielone koktajle.

Plusy:

- wykorzystanie produktów bogatych w składniki odżywcze oraz polifenoli jak resweratrol, kwercetyna, katechiny,

- eliminacja przetworzonej żywności,

- bogactwo warzyw,

- możliwość picia kawy, czerwonego wina J

- czekolada z wysoką zawartością kakao.

Minusy:

 - restrykcje kaloryczne w początkowym etapie diety nie są wskazane dla każdego z uwagi na styl życia, wykonywana pracę, aktywność fizyczną czy schorzenia

- występowanie uczucia głodu, drażliwości, zmęczenia,

- utrata masy mięśniowej głównie w pierwszym etapie stosowania diety.

Złoty środek?

1.      Wykorzystywanie posiłków/koktajli z wysoką zawartością aktywatorów sirtuin.

2.      Zbilansowanie posiłków i ich kaloryczności z uwzględnieniem wykonywanej pracy, aktywności fizycznej.

3.      Regularny ruch.

4.      Dbałość o rytmy dobowe.



Przykładowy posiłek :

Zielony sok sirtuinowy – 1 porcja
Jarmuż – 75g
Rukola – 30g
Natka pietruszki – 5g
Lubczyk – 5g
Seler naciowy – 2-3 łodygi z liśćmi
½ średniej wielkości zielonego jabłka
Sok z ½ cytryny
½ płaskiej łyżeczki machy

SMACZNEGO !


Bibliografia

https://www.researchgate.net/profile/Marek_Murias/publication/43048167_Sirtuins--way_to_longevity_or_just_a_fad/links/0c9605303d2e44fddb000000/Sirtuins--way-to-longevity-or-just-a-fad.pdf

„Dieta Sirt „ A. Goggins, G. Matten

„Jedz i chudnij z dietą Sirt” M. Jarzynka-Jendrzejewska, E. Sypnik-Pogorzelska.