Strona główna

Strona główna

banner

Czekolada - dar bogów

Uważana jest powszechnie za produkt niekorzystnie wpływający na zdrowie z uwagi na swą kaloryczność i dużą ilość cukru. Ale czy słusznie?

Czekolada – dar bogów.

Uważana jest powszechnie za produkt niekorzystnie wpływający na zdrowie z uwagi na swą kaloryczność i dużą ilość cukru. Wśród składników typowej czekolady ze sklepu na pierwszym miejscu widzimy cukier, następnie mleko w proszku, emulgatory oraz inne zbędne dodatki. Nie zawsze tak było.

Trochę historii

Historia czekolady, jako leku, sięga tysięcy lat. Uzyskuje się ją z nasion drzewa kakaowca. Pierwsze uprawy drzewa kakowca notowane są na 400 rok naszej ery w państwie Majów, a napoje sporządzane z nasion kakaowca były spożywane podczas różnych uroczystości czy obrzędów. Były to ziarna bardzo cenne, przechowywane wraz ze złotem i szlachetnymi kamieniami. Stanowiły środek płatniczy. W tekstach starożytnych kakao było określane jako dar bogów dla ludzkości, a jego spożywanie miało dawać mądrość i wiedzę.

            Czekoladę sporządzano prażąc ziarna kakowca w glinianych garnkach, które później mielono używając kamieni. Powstały roztwór mieszano z wodą, przyprawami i miodem.

Czekolada dzisiaj

            Obecnie czekolada powstaje w wyniku połączenia miazgi kakaowej (której ilość decyduje o zabarwieniu czekolady), masła kakowego oraz cukru. Proszek kakowy służący do produkcji czekolady zawiera wiele składników bioaktywnych, witaminy, składniki mineralne oraz polifenole. W czekoladzie znajdziemy potas, fosfor, magnez, wapń (więcej w czekoladzie mlecznej niż gorzkiej) oraz niewielkie ilości żelaza. Potas wraz z sodem zapewnia prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową, aktywuje wiele enzymów, bierze udział w metabolizmie węglowodanów i białek. Stanowi równowagę w przypadku nadmiernej ilości spożywanego sodu chroniąc przed nadciśnieniem. Magnez bierze udział w syntezie białek oraz aktywacji skurczu mięśniowego.

            Proszek kakaowy zawiera nawet 50mg polifenoli na gram. 30g czekolady posiada aktywność przeciwutleniającą porównywalną do 100ml czerwonego wina. Czekolada jest źródłem resweratrolu, który wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Hamuje agregację (zlepianie, tworzenie się skrzepów) płytek krwi. Hamuje również wzrost komórek nowotworowych zwiększając ich apoptozę (programowana śmierć komórki). W ziarnach kakao znajdziemy takie antyoksydanty jak katechina, epikatechina, procyjanidy dzięki którym czekolada ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Badania pokazują, że spożycie produktów bogatych w flawanole kakaowe, czyli na przykład czekolady, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych w tym sercowo-naczyniowych.

Czekolada a choroby cywilizacyjne

           

Najlepszym sposobem, który pozwoli zredukować ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych jest zmiana stylu życia. W szczególności modyfikacja modelu odżywiania, wdrożenie aktywności fizycznej, ale również spożycie flawonoidów kakaowych. Mają one działanie ochronne dla serca prawdopodobnie przez zwiększenie syntezy tlenku azotu, który wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych. U osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze oraz z upośledzoną tolerancją glukozy spożycie gorzkiej czekolady wpłynęło na obniżenie ciśnienia krwi, poprawę funkcji śródbłonka oraz zwiększyło wrażliwość komórek na insulinę. Systematyczne spożywanie kakao zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. 

            Czekolada może mieć również pozytywny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia insulinooorności, która jest najczęstszą przyczyną wystąpienia cukrzycy typu II. Spożycie flawonoidów zawartych w kakao zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, dzięki której glukoza dostaje się do komórek, a nie krąży w krwioobiegu.

Czekolada wpływa na nastrój.

Czekolada jest jednym z pokarmów najsilniej pozytywnie działających na nasz nastrój. Dzieje się to dzięki takim składnikom jak tryptofan, serotonina, dopamina – korzystnie wpływających na metabolizm mózgu człowieka. Związki te są niezbędne do produkcji endorfin, a te z kolei zmniejszają podatność na stany depresyjne. Serotonina, zwana inaczej hormonem szczęścia, reguluje ośrodek głodu, sen oraz pamięć. Dlatego osoby przemęczone oraz cierpiące na zaburzenia lękowe mogą czerpać korzyści spożywając czekoladę.

Działanie flawonoidów zawartych w czekoladzie ma charakter neuroprotekcyjny. Ich regularne spożycie może hamująco wpłynąć na rozwój Alzheimera oraz demencji. Zawarta w czekoladzie epikatechina wzmacnia tworzenie pamięci długotrwałej.

            Umiarkowane spożywanie czekolady przez kobiety w ciąży poprawia stan emocjonalny przyszłych matek oraz jest pomocne w zmniejszeniu negatywnego wpływu stresu matki na niemowlę.

Czekolada w sporcie

            Wykorzystując możliwości oddziaływania flawonoidów na zwiększanie produkcji tlenku azotu, co z kolei przyczynia się do rozszerzania naczyń krwionośnych i wzrost zdolności wysiłkowych sportowca.

            Badania pokazują, że spożycie 40g gorzkiej czekolady przez 2 tygodnie wiązało się ze spadkiem stężenia markerów stresu oksydacyjnego po długim, wyczerpującym wysiłku fizycznym oraz wzrostem wykorzystania wolnych kwasów tłuszczowych po wysiłku.

Ale

Pamiętać należy, że czekolada to jedna z bardziej kalorycznych przekąsek. I spożywanie jej w nieumiarkowanych ilościach może zniweczyć korzyści wynikające z jej konsumpcji prowadząc do nadwagi i otyłości.

Na szczęście pojawiły się już na rynku czekolady słodzone alternatywnymi słodzikami. Przykładem może być czekolada firmy Krukam, która jest całkowicie pozbawiona cukru dodanego, (znajdują się w niej tylko naturalnie występujące cukry) czy mleka w proszku. Głównym składnikiem jest miazga kakaowa (min.60%), erytrytol (zdrowy zamiennik cukru), tłuszcz kakaowy (czekolada gorzka) oraz dodatek orzechów laskowych, pistacji czy liofilizowanych truskawek. Ten prosty, czysty skład sprawia, że czekolada jest mniej kaloryczna i zdrowsza.

Wybierz swoją czekoladę ! KLIKNIJ TUTAJ

SMACZNEGO