Strona główna

Strona główna

Berberyna - zastosowanie w leczeniu i profilaktyce cukrzycy.

Cukrzycę można śmiało nazywać dziś epidemią XXI wieku. Wzrost wskaźników zachorowalności u coraz młodszych osób jest bardzo niepokojący. Jest to złożony problem, na który składa się wiele czynników środowiskowych, genetycznych czy społecznych. Często jest następstwem nadwagi czy otyłości, za którymi stoją nieprawidłowości lub zaburzenia gospodarki glukozowo-insulinowej.

Istotnym aspektem wydaje się stosowanie roślin, ziół regulujących glikemię, profil lipidowy przy jednoczesnym braku skutków ubocznych czy działania toksycznego na organizm. Rośliny są bogactwem wielu związków biologicznie czynnych. Przykładem jest berberyna. Występuje w berberysie zwyczajnym, gorzkniku kanadyjskim i cynowódzie chińskim.

Berberyna wykazuje działanie hipoglikemicznie (obniża poziom cukru we krwi) oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Zalecana jest osobom zmagającym się z podwyższonym poziomem glukozy we krwi oraz diabetykom (chorym na cukrzycę typu II). Jej stosowanie może stanowić profilaktykę cukrzycy poprzez zmniejszenie insulinooporności, działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz obniżenie wchłaniania cukru w jelitach.

Do innych zalet tego alkaloidu należą:

- przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej,

- poprawa funkcji hormonów regulujących gospodarkę tłuszczową,

- zmniejszenie posiłkowego stężenia glukozy oraz stężenia glukozy na czczo u chorych na cukrzycę typu II,

- działanie antydepresyjne, antybakteryjne, antywirusowe.

Należy jednak pamiętać, że berberyna wykazuje słabą wchłanialność z przewodu pokarmowego, więc by zwiększyć jej biodostępność łączy się ją z sylimaryną. Dobowa zalecana dawka berberyny wynosi od 200mg do 1000mg (dawkę dobrze jest skonsultować z lekarzem, z uwagi na stan pacjenta, przyjmowane leki itp.). Berberyny nie powinny przyjmować kobiety w ciąży, matki karmiące oraz dzieci.

Dietetyk Marta Dychtoń

#berberyna #cukrzyca #alkaloid #rośliny #profilaktyka