Otrzymuj bieżące wiadomości.

Podaj swój e-mail, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

nie teraz nie, dziękuję
Moje konto Moje konto
Koszyk jest pusty
box_infolinia

infolinia

box_platnosci

box_bezpiecznezakupy

ceneo


» przeczytaj wszystkie opinie

Zamówienia hurtowe

 hurt_banerek2.jpg

 

 

Kontakt / Odbiory osobiste

 

FHU KDJ s.c. - Sklep E-forma.pl

Giełdowa 24A

33-100 Tarnów

NIP: 8732728455

 

Pod tym adresem mieści się także nasz sklep stacjonarny w którym realizujemy odbiory osobiste.

 

Sklep czynny: pn-pt godz. 07.30 - 16.00

Targroch Tapioka Granulki Zagęstnik do zup i sosów - 500g

5.90
Dodaj do ulubionych

Na stanie: Bardzo dużo

Czas dostępności: Dostępny od ręki

Producent: TAR-GROCH-FIL

Na stanie: Bardzo dużo

Czas dostępności: Dostępny od ręki

5.90
szt.
Opis produktu Targroch Tapioka Granulki Zagęstnik do zup i sosów - 500g

TAPIOKA GRANULKI (PERŁY)

Powstaje z manioku – rośliny, która kojarzy się głównie z państwami Ameryki Południowej. Dużą popularnością cieszy się także w Azji, gdzie wykorzystywana jest do przygotowywania Bubble Tea. W kuchni europejskiej perły tapioki najczęściej znajdują zastosowanie w deserach. Dzięki ciekawej strukturze, neutralnemu smakowi i właściwościom hipoalergicznym, produkt ten cieszy się coraz większym zainteresowaniem – chociaż nadal nie tak łatwo go kupić. 

 

Co to właściwie jest? 

Tapioka to nazwa gotowego produktu, który wytwarzany jest z bulw manioku jadalnego – pospolitego w tropikach krzewu. Roślina ta stanowi główny składnik diety w krajach Ameryki Południowej i Azji. Dzieje się tak ze względu na jej wysoką dostępność, uniwersalny – właściwie neutralny – smak i pożywność. Bulwy manioku wyglądem przypominają korzenie chrzanu lub skorzonerę. Surowe są niejadalne, za sprawą obecności szkodliwych związków, które łatwo przekształcają się w cyjanek. Po ugotowaniu zaś stają się w pełni bezpiecznym i wysokoskrobiowym posiłkiem. Dlatego maniok poddaje się obróbce termicznej lub przerabia na takie półprodukty, jak mąka skrobiowa (inaczej kassawa), kasza (attike) czy właśnie tapioka w granulkach. Same perełki tapioki to po prostu rozdrobnione, suszone i prażone bulwy manioku, w postaci granulatu. 

 

Produkt dla każdego!

Tapioka to jeden z tych produktów spożywczych, który zyskał na popularności w wyniku większego zainteresowania zdrową kuchnią, a także w odpowiedzi na choroby cywilizacyjne i coraz częściej występujące nietolerancje pokarmowe. Te drobne granulki są nie tylko bezglutenowe i całkowicie hipoalergiczne, ale także lekkostrawne – delikatne dla żołądka i jelit. Składają się głównie z węglowodanów – w około 90 procentach – oraz śladowej ilości białka i tłuszczu. Tapioka w perłach jest więc bardzo dobrym wyborem nie tylko na co dzień, ale także w stanach chorobowych, przewlekłych dolegliwościach układu pokarmowego oraz alergiach. Potrawy na jej bazie mogą też bez obaw jadać dzieci i osoby w podeszłym wieku. Tapioka w granulkach to także ciekawa propozycja dla małych niejadków – postać drobnych kulek bardzo atrakcyjnie wygląda w potrawach, przez co może skutecznie zachęcić dzieci do jedzenia.  

 

Z czym jeść tapiokę?

Neutralny smak tapioki sprawia, że znakomicie pasuje do dań na słodko – a jednocześnie jest zbyt delikatna do potraw wytrawnych. Granulki należy gotować tak długo, aż staną się niemal całkowicie przezroczyste. Dla lepszego efektu najlepiej nie robić tego w wodzie, lecz w mleku – krowim, kokosowym lub innym ulubionym. Jest to znakomita baza puddingu, najpopularniejszego deseru z pereł tapioki. Można podawać go z całymi lub przetartymi owocami, czekoladą lub kakao, wanilią, albo kokosową nutą. Odpowiednio przygotowany deser z tapioki jest wskazany nawet dla osób na diecie odchudzającej – 100 g ugotowanych w wodzie pereł to niecałe 160 kalorii! 

 

Bubble Tea! 

W kuchni polskiej i europejskiej tapioka jest nadal nowością. Jednak w krajach azjatyckich – w naturalnym środowisku występowania manioku – przepisy z jej udziałem są znane od lat. Najbardziej charakterystyczny to Bubble Tea, czyli herbata bąbelkowa, przygotowywana z mlekiem i granulkami tapioki oraz rozmaitymi dodatkami. Powstała w latach 80. I spotkała się z tak dużym zainteresowaniem, że na stałe zagościła nie tylko w tamtejszych menu – dzisiaj lokale z tym herbacianym specjałem można spotkać także w Polsce. Bubble Tea można z łatwością przyrządzić w domu – wystarczy odrobina cierpliwości, ulubiona herbata, wybrane dodatki i oczywiście perły tapioki. To pomysł na oryginalne napoje nie tylko na kinderbale, przejęcia i sylwestra, ale też orzeźwienie latem lub rozgrzanie zimą.  

 

Sposób przygotowania

Tapiokę wypłukać, namoczyć najlepiej w mleku ok. 20 minut. Następnie ugotować w tym samym płynie do miękkości (około 40 minut) na bardzo małym ogniu,cały czas mieszając.

 

Zastosowanie

Zagęstnik do zup i sosów, składnik deserów, budyniów, puddingów, naleśników.

 

Składniki

Skrobia manioku, woda

 

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 

 

Wartość odżywcza produktu   -   W 100 g   -   W porcji 50 g   -   %RWS* w 50 g

Wartość energetyczna   -   1499 kJ / 358 kcal   -   750 kJ / 179 kcal   -   9 %

Tłuszcz   -   0 g   -  0 g   -   0 %

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone   -   0 g   -   0 g   -   0 %

Węglowodany   -   89 g   -   44,5 g   -   17 %

- w tym cukry   -   3 g   -   1,5 g   -   2 %

Błonnik   -   0 g   -   0 g   -   -

Białko   -   0 g   -   0 g   -   0 %

Sól**   -   0 g   -    0 g  -   0 %

Masz pytania?
:
:
:
:
Poleć produkt
:
:
: