Otrzymuj bieżące wiadomości.

Podaj swój e-mail, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

nie teraz nie, dziękuję
Moje konto Moje konto
Koszyk jest pusty
box_infolinia

infolinia

box_platnosci

box_bezpiecznezakupy

ceneo


» przeczytaj wszystkie opinie

Zamówienia hurtowe

 hurt_banerek2.jpg

 

 

Kontakt / Odbiory osobiste

 

FHU KDJ s.c. - Sklep E-forma.pl

Giełdowa 24A

33-100 Tarnów

NIP: 8732728455

 

Pod tym adresem mieści się także nasz sklep stacjonarny w którym realizujemy odbiory osobiste.

 

Sklep czynny: pn-pt godz. 07.30 - 16.00

Soczewica Czerwona Targroch 500g , 1000g

Na stanie: Bardzo dużo

Czas dostępności: Dostępny od ręki

Producent: TAR-GROCH-FIL

variant image

Na stanie: Bardzo dużo

Czas dostępności: Dostępny od ręki

  • Opakowanie: 500g
3.70
szt.
variant image

Na stanie: Bardzo dużo

Czas dostępności: Dostępny od ręki

  • Opakowanie: 1000g
7.20
szt.
Opis produktu Soczewica Czerwona Targroch 500g , 1000g

SOCZEWICA CZERWONA

To roślina uprawiana już kilka tysięcy lat przed naszą erą. Dzisiaj nadal stanowi popularne warzywo strączkowe, a zainteresowanie nim nieustannie wzrasta, ze względu na znaczenie diety roślinnej. Zajmuje istotne miejsce w kuchni indyjskiej, gdzie jest głównym składnikiem dalu - aromatycznej potrawy o konsystencji zupy lub gulaszu. Czerwona soczewica - pyszna, sycąca i rozgrzewająca - to doskonały wybór na jesienno-zimowe dni.

 

Masoor Dal, czyli czerwona soczewica

Należy do rodziny bobowatych i wstępuje w kilku kolorach - m.in. zielonym, żółtym, brązowym i czarnym. Czerwone nasiona to tak naprawdę soczewica brązowa, pozbawiona łupinek, a dzięki temu łatwiej przyswajalna. Jest najchętniej wybierana ze względu na brak konieczności namaczania i najkrótszy czas gotowania spośród wszystkich odmian. Podczas obróbki termicznej traci swój okrągły kształt i szybko ulega rozgotowaniu. Ta niedoskonałość bywa wielkim atutem czerwonej soczewicy - w ten sposób potrawy stają się bardzo gęste i kremowe. Zupy, kotlety, potrawki, pasztety, sosy i dania jednogarnkowe - wszystko to smakuje wyśmienicie z dodatkiem Masoor Dal.

 

Superstrączki!

Czerwona soczewica uchodzi za bogaty w białko zamiennik mięsa. Nie jest to jednak produkt zarezerwowany tylko dla wegetarian i wegan. Warto włączyć go do codziennej diety, ze względu na bogactwo błonnika, węglowodanów złożonych oraz witamin i minerałów. Obok aspektów prozdrowotnych posiada też bardziej praktyczne zalety - jest niedroga, łatwa w przygotowaniu i dobra na początek kulinarnych eksperymentów z warzywami strączkowymi. Nie podrażnia układu pokarmowego, nie może się nie udać i smakuje właściwie każdemu. 

 

Soczewica

Soczewica jest rośliną motylkową, o strąkach zawierających jedno lub dwa nasiona o okrągłym, owalnym lub sercowatym kształcie. Ziarno soczewicy ma barwę w odcieniu brązowym, zielonym i czerwonym, charakteryzujące się nadzwyczajnym, wyrazistym smakiem.

 

Zastosowanie

Świetnie smakują zupy, w których występuje w głównej i jedynej roli. Zmielona, jest fantastyczną bazą do wszelkiego typu wypełnień, a także kotletów. Zmiksowana z cytryną, oliwą i innymi przyprawami, daje pyszne i wielosmakowe pasty do kanapek. Z soczewicy można robić pyszne pasztety. Można z niej wyczarować farsze do gołąbków, krokietów czy pierogów. Ugotowana i wystudzona doskonale uzupełnia różne sałatki.

 

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 

Soczewica ziarno jest naturalnym źródłem:

> Potasu – pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

> Fosforu– który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.

> Żelaza – który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.

> Cynku– pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.

Masz pytania?
:
:
:
:
Poleć produkt
:
:
: